SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Inyon Karateklubb Piteå
Så ska dräkten se ut och märken sys på
Längd på karatedräktens,
ärmar, byxor och jacka (GI),
Reglerna gäller för tävlande men kan även även anses utgöra riktmärke för hur karatedräkten skall se ut för även icke tävlande. För barn som tränar kan en något generösare bedömningsmall användas
 
Ärmarna får varken nålängre ned än till handleden, ej vara kortare än att de täcker halva underarmen eller upprullade.
 
Byxorna måste täcka minsttvå tredjedelar av underbenet och får ej gå längre ned än till vristerna. Byxorna får ej vara upprullade.
 
Gi-jackan skall när bältet är knutet vara minst så långt att den går ner över och täcker höften men ej längre ner än till tre fjärdedelar av låret.
 
Damer/flickor får bära

vit t-shirt (motsvarande) under gi-jackan.

Det här med märken på karatedräkten är inte helt enkelt då regelverken mellan WKF (World Karate Federation) och JKA (Japan Karate Association) inte är förenliga med varandra.

Vår förening tillhör WKF genom vårt medlemskap i Svenska Karateförbundet.

Vi tillhör även JKA som är vår stilorganisation. JKA är den organisation som graderar våra medlemmar och fortbildar våra ledare och medlemmar inom stilen shotokan.

När vi tävlar så tävlar vi ibland inom WKF:s regelsystem och ibland tävlar vi inom JKA:s regelsystem. I Boden Karate Open, DM och "Lilla DM" och SM, så tävlar vi inom WKF:s regelsystem. När vi tävlar på vårt Riksmästerskap och exempelvis JKA Cup i Örnsköldsvik, så tävlar vi inom JKA:s regelsystem.

 

För märkena på våra dräkter så innebär det följande:

 

1. Du som inte tävlar

På karatedräktens högra ärm syr du fast föreningens klubbmärke. I allmänhet, beroende på vilken slags karatedräkt 

du har, så är det lämpligt att sätta märket strax under sömmen som finns mellan armbåge och axel. Du skall även 

sy fast ett JKA märke på vänstra delen av karatejackan (bröstkorgen).

 

2. Du som tävlar och enbart äger en karatedräkt

Vid WKF tävling har du inga märken på dräkten. I regelverket för WKF anges att det skall vara en generösare bedömningsmall, vad det gäller märken vid barntävlingar (7 - 13 år). "Bedömningsmallen" brukar dock vara något 

oklar, så därför kan det vara tryggasta att ange att inga märken gäller även för tävlande mellan 7 - 13 år.

Vid JKA tävling skall JKA märket sitta på dräkten.

 

3. Du som tävlar och äger två karatedräkter

Utse den ena till WKF tävlingsdräkt och träningsdräkt, alltså inga märken på karatedräkten. Den andra använder du som JKA träningsdräktt och tävlingsdräkt, genom att sy på klubbmärke och JKA märke enligt vad som anges under punkt 1. 

Har du en av dina två dräkter som "favoritdräkt" som du alltid vill tävla i?  Ja, då är det bara att sy och sprätta, sy och sprätta, sy och sprätta.

 

4. Vid gradering

Du som inte tävlar och har sytt på märken enligt vad som anges under punkt 1 har en godkänd dräkt att gradera i. Du som som enbart har en dräkt och tävlar, måste se till att det är ett JKA märke på dräkten vid graderingen. Du får inte gradera utan märket.

 

 

Köp märkena av oss

Vi säljer dem till självkostnadspris. JKA Sweden märket kostar 70 kronor. Föreningens klubbmärke kostar 40 kronor. Märkena köper du av försäljningskommittèn.


 


 
Våra sponsorer