SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Inyon Karateklubb Piteå
Gradering

För att visa och få bekräftat på vilken nivå man befinner sig i sin karateträning, sker gradering inför en av JKA Sweden (Japan Karate Association i Sverige) utsedd graderingsförrättare. I slutet av varje termin, alltså två gånger per år, genomför vår förening gradering.

  

Graderingen innebär att du skall utföra vissa tekniker enligt JKA Swedens graderingsbestämmelser. Blir du godkänd på graderingen får du en KYU-grad  och ett färgat bälte. Det finns tio KYU-grader. Vid svart bälte gäller DAN-grader.  

 

Gradering till: 

Antal träningar  

9 kyu

25

8 kyu

25

7 kyu

30

6 kyu

30

5 kyu

35

4 kyu

35

3 kyu

45

2 kyu

45

1 kyu

60


Minsta antalet gånger du skall träna under en termin, för att få gradera, anges i tabellen till vänster. Sensei Fredric Berglund avgör individuellt för varje medlem om hon/han uppfyller de tekniska kraven för att få gradera.

 

Vid bedömningen granskas hur väl grundtekniker, kata och kumite, för aktuell grad, genomförs. Delar som ingår i denna bedömning är även fokus, förståelse, intensitet, kraft, kroppskontroll och sist men inte minst attityd/uppförande.

 

Krav på ”skicklighet” inför graderingen ökar med bältesgraden och bedöms även utifrån åldern på den som önskar gradera. Sensei har ambitionen att informera de som har något ”större fel” i sina grunder i god tid innan graderingen


 

För de som hjälper till som tränare, är skiftarbetare (motsvarande) finns ett kompletterande regelverk. Om detta informerar sensei Fredric Berglund, efter förfrågan, från berörda medlemmar.

 

Se din graderingskata på film! Besök Åsele Shotokan Karateklubbs hemsida

 


Upp till 12 års ålder graderas du enligt följande: 

10 kyu Vitt bälte (nybörjare)
  9 kyu Rött-vitt bälte

  9 kyu Rött-vitt bälte med svart band.

  8 kyu Orange-vitt bälte

  8 kyu Orange-vitt bälte med svart band.
  7 kyu Gult-vitt bälte

  7 kyu Gult-vitt bälte med svart band
  6 kyu Grönt-vitt bälte

  6 kyu Grönt-vitt bälte med svart band.
  5 kyu Blått-vitt bälte
  5 kyu Blått-vitt bälte med svart band.

 

 

Från och med 13 års ålder fortsätter du din gradering enligt två alternativ.

 

Ett alternativ är att du fortsätter du fortsätter från den kyu-nivå du befinner dig. Exempelvis: Om du har Grönt-vitt bälte ("tvåfärgat") utan svart band, 6 kyu så graderar du upp till Grönt bälte ("enfärgat"), 6 kyu.  Om du har Grönt-vitt bälte med svart band finns möjligheten att gradera upp till Blått bälte ("enfärgat"), 5 kyu.

 

Ett annat alternativ är att det genomförs en gradjustering. Det vill säga att du går från Grönt-vitt bälte ("tvåfärgat") utan svart band, 6 kyu till exempelvis 7 kyu Gult vuxenbälte.

 

Vid 13 års ålder och högre graderas du enligt följande:  

 

10 kyu Vitt bälte (nybörjare)
  9 kyu Rött bälte
  8 kyu Orange bälte
  7 kyu Gult bälte
  6 kyu Grönt bälte
  5 kyu Blått bälte
  4 kyu Blått bälte
  3 kyu Brunt bälte
  2 kyu Brunt bälte
  1 kyu Brunt Bälte
  1 DAN Svart bälte (Sho-Dan)

 

Högst graderad i Sverige är Ted Hedlund, 8 DAN,  chefsinstruktör vid JKA Swedens (Japan Karate Association i Sverige)

 
Våra sponsorer